2010. február 11., csütörtök

"Misszionárius" tiramisu

Valami édességet kívántam, jóllehet nem igazán érzem az ízeket a nátha miatt. Volt egy csomag babapiskótánk. Gyülekezetünk egyik tagja csodálatos tiramisukat készít, persze eredetit. Nos, benyitottam a kamrába és gondoltam készítek egy hamisított tiramisut azokból a hozzávalókból, ami épp kéznél van. A babapiskótákat egy tepsibe sorakoztattam, meglocsoltam inka kávéval, majd karamellás puddingot főztem, nyakon öntöttem a jól átázott piskótákat és tejszínhabot tettem a tetejére.

4 megjegyzés:

  1. Nem, kedves Iri, nem ez a neve. Ezt férjemmel találtuk ki, ebéd közben, mivel a mi zsebünkhöz szabott finomság. Az eredeti tiramisuhoz mascarpone kell, ami hát jóval drágább a puddingnál.

    VálaszTörlés
  2. Ibolya, hallottál már biztosan a hamis mascarpone-ról... Éppen csak egy picit kevésbé aromatikus, viszont jóóóóval olcsóbb.
    Fogsz egy jó minőségű, zsíros tejfölt (boltit, mert az pasztőrözött), lehetőleg legyen ráírva, hogy élőflórás. Ne keverd fel! Nagy szűrőbe tegyél ritkább szövésű textilt, pl. organza darab, vagy gyenge minőségű zsebkendő :) (A szűrő alá tegyél egy edényt, mert szinte egyből kezd csöpögni majd a tejfölsavó.)
    A tejfölt egyben borítsd ki a textillel kibélelt szűrőbe, hagyd szobahőmérsékleten olyan 12-14 órát, majd tedd az egészet hűtőbe, kb. másfél-két napra. Akkorra már kész a mascarpone. Mi nem süteményhez használjuk, hanem kenyérre kenjük, hagymával, köménymaggal, sóval, nagyon finom :)

    Majd írd meg, hogy sikerült-e.

    Petra

    VálaszTörlés
  3. Ja, a tejfölsavót ne öntsd ki, meg is lehet inni, egészséges, van sütireceptem is, amibe használhatod, kelttésztába is teheted, kipótolva vele a tejet.

    Petra

    VálaszTörlés